logo
 
 
Nieuws

 

 

Uitgelicht

Klik een van de onderstaande onderwerpen aan.

Coupe Jean Cleber 2014
Lady cup 2013
Receptie BV Nazareth
Coupe Jean Cleber 2013
Finale Hoofdklasse Libre
Coupe Jean Cleber en Kampioenstreffen 2012
 
 

Coupe Jean Cleber 2014

Op zaterdag 31 mei 2014 vond weer het treffen tussen scheidsrechters en bestuur plaats in Café Du Commerce, spelend om de Jean Cleber wisseltrofee. Zoals ieder jaar moest weer het aantal te maken caramboles voor zowel libre, band als driebanden worden vastgesteld en zoals altijd duurt dat lang en uiteraard met commentaar. Nu maakt dat niet uit, want ondertussen zorgden Bert en Anita weer de nodige hapjes tussendoor. Aan de ene tafel starten de arbiters met Ron, Pierre, Jeanne, Henk, Jo, Eddy en Alex. Aan de andere tafel het bestuur met Cor, Cyriel, Jean Pirnay, Bert, Jean Cleber en Harry. Van het bestuur uit won Jean Pirnay en van de arbiters Jo In de Braek. Het was uiteindelijk Jo die aan het langste eind trok en de wisseltrofee uit handen van Jean Cleber zelf in ontvangst mocht nemen.

jc2014

 

Lady cup 2013

Van 31 mei t/m 2 juni stond de jaarlijks terugkerende Lady Cup op het programma.
Hoewel dit toernooi in eerste instantie georganiseerd zou worden door Losband St. Geertruid, werd de eer gegund aan de jubilerende vereniging BC Keer.
BC Keer bestaat dit jaar 50 jaar en kan met trots terugkijken op de aftrap van hun jubileumfestiviteiten.
Vanaf het begin van het toernooi was het duidelijk dat alle dames naar Cadier en Keer waren gekomen met de bedoeling om te winnen. Er ontwikkelde zich een heel spannende strijd met vaak uitstekend biljartspel, maar gelukkig ook in een uitstekende sfeer. De dames vonden een hele goede balans tussen gezelligheid en prestatie. Tel daarbij op een leuke ambiance (het was Kermis in Cadier en Keer) en het toernooi kon eigenlijk vanaf het begin niet stuk. Uiteindelijk werd de Lady Cup 2013 gewonnen door lachebekje Chantal Arntz (’t Kempke). Na een ietwat gelukkige dubbele winst op de vrijdag –zij won op slechts één carambole van Lucie Lahaije (Losband)- was ze op de zaterdag ongenaakbaar door ook hier alle partijen te winnen. De zondag was een ander verhaal: in de eerste partij ging ze onderuit tegen de uiteindelijke nummer 2 Cindy op de Broeck (Losband) en werd er toch nog opeens een echte finale gespeeld. Hierin toonde zij zich echter de sterkste: Anja Slomp (La Plaza) werd na ook voor haar een uitstekend toernooi nipt verslagen. Anja werd door dit verlies uiteindelijk derde. Op de vierde plek eindigde CiskaSuttak, die uitstekend bijdroeg aan de goede sfeer door continu te blijven babbelen, zelfs tijdens de partijen. Marina Peters (Ketsers) werd vijfde en kende een wisselend toernooi. Trots kan ze echter terugkijken op haar winst tegen Gonny Roulaux (Klotske) die ze in slechts 23 beurten versloeg. Gonny werd uiteindelijk 8e, maar ook zij wist net als de nummers 6 en 7 twee winstpartijen te halen. Een bewijs dat alle dames aan elkaar gewaagd waren. Lucie Lahaije werd uiteindelijk zesde maar noteerde wel de hoogste serie van 16 caramboles, het hoogste algemeen moyenne (2,38) en hoogste partijgemiddelde (2,97). Yvonne Coumans (Jordaan) werd zevende maar onderstreepte de goede sfeer door haar uiterst sportieve gedrag.
De organiserende vereniging wil vooral de dames danken voor de sfeer waarin dit toernooi werd gespeeld: een reclame voor de biljartsport en het is dan ook niet meer dan terecht dat districtsvoorzitter Cor de Ree na afloop aangaf dat het toernooi ook in de komende jaren zal worden georganiseerd. Een speciaal woord van dank aan Losband voor het gunnen van dit toernooi.
Voor diegene die samen met de BC Keer het jubileum willen vieren: het jubileumfeest vindt plaats op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Iedereen is van harte welkom.

d645 d650 d651 d644

 

Receptie BV Nazareth

Bij een druk bezochte receptie heeft Jo in de Braek de zilveren speld van het district Maastricht ontvangen voor zijn verdiensten voor de biljartsport in het algemeen.

rn10 rn12 rn15 rn2  

 

Coupe Jean Cleber 2013

Op zaterdag 11 mei jl. heeft in Café De Sjmied weer het jaarlijks biljarttreffen plaats gevonden tussen het districtsbestuur en de arbiters, met als inzet de wisselbeker Coupe Jean Cleber.
Uiteraard was Jean zelf ook aanwezig om aan het treffen deel te nemen en om de Coupe uit te reiken aan de winnaar.
Het is altijd weer fijn om één keer per jaar met Jean samen te zijn en te mogen constateren dat het goed met hem gaat.
Zoals elk jaar waren de keus en vooral de pomeransen goed geprepareerd om de degens met elkaar te kruisen.
Evenals voorgaande jaren moesten er weer een aantal driebanders, bandstoters en libre caramboles worden weggespeeld.
Uiteraard waren de meningen weer verdeeld over het aantal te maken caramboles maar dat hoort nu eenmaal bij het intimideren van de tegenstander.
In de arbiterspoule mochten Jeanne Vleugels, Jo In de Braek, Eddy Simays, Henk Weijers en Jean Cleber over 2 ronden bepalen wie in de finalepoule de degens mocht kruisen met 2 bestuursleden.
Na een uitermate felle strijd wisten Henk en Jean , ja hoor hijzelf, zich te plaatsen voor de finale poule.
In de bestuurspoule ging het er iets minder fel, maar wel heel spannend, aan toe. Wist Harry de eerste ronde vrij vlot naar zich toe te trekken. In de tweede ronde trok Marco vanuit de opstoot fel van leer met een serie van 35 caramboles verdeeld over 3 spelsoorten. Helaas had Marco in de eerste ronde op een verkeerde tactiek gegokt waardoor plaatsing voor de finale bijna onmogelijk was. Uiteindelijk plaatsten Cyriel en Harry zich voor de finale poule.
In de finale poule moest alleen driebanden, tweebanden en eenband gespeeld worden.
Jean en Harry gingen heel voortvarend van start. Echter beiden verzuimden ze om de laatste tweebander te scoren. Henk vocht een beetje tegen zich zelf en Cyriel zag het aan en liet het allemaal begaan.
Omdat de druk bij Jean en Harry toch te groot was kon Cyriel alsnog toeslaan Hij scoorde elke beurt enkele caramboles en wist uiteindelijk de Coupe Jean Cleber voor de tweede achtereenvolgende keer te winnen. Cyriel had natuurlijk niets te verliezen en had een goed pepmiddel voor de finale achter de hand gehouden.
Nadat onze voorzitter Cor de Ree de lokaalhouder Roger bedankt had voor het natje en het droogje en het ter beschikking stellen van het (uitstekende) materiaal mocht Jean de Coupe (die hij zelf graag mee naar Bunde had willen nemen) uitreiken aan Cyriel.
Tot slot: het is uiteraard jammer te moeten constateren dat de spoeling van het arbiter korps steeds dunner wordt. Als Districtsbestuur hopen we dat we volgend jaar misschien een paar nieuwe arbiters kunnen begroeten.
Het was in elk geval weer een leuk biljarttreffen dat zeker in stand gehouden moet worden.

Harry Keijdener.

jc
Jean Clebert geconcentreerd
cs
De winnaar van 2013 : Cyriel Schmeits
jv
Jeanne Vleugels - bandstoot

 

Naar boven

 

Finale Hoofdklasse Libre.

In het weekend van 28 t/m 30 januari vond er in Cafe  de Sjmied te Maarland de finale hoofdklasse libre plaats georganiseerd door B.C.Maarland. Omdat zich voor het district  Maastricht maar 5 leden en voor het district Zuid Limburg maar 3 leden hadden opgegeven werd er door de KNBB besloten om deze 2 finales samen te voegen. Het is jammer dat er zo weinig animo onder de leden is om aan een persoonlijk kampioenschap deel te nemen. De vraag is er des temeer waar ligt dit nu aan? Op de eerste plaats werd er vreemd op gereageerd van kan dit wel en waarom moet dit nu, nu hebben wij weinig kans, maar niets is minder waar. Wij moeten constateren dat het een zeer geslaagd toernooi was en de sfeer was gezellig. Wellicht is dit een eerste stap om in de toekomst vaker finales te combineren met Zuid Limburg en wellicht voor meerdere disciplines. In dit weekend werd er flink gestreden voor het kampioenschap wat soms leidde tot een verdedigend spel waardoor de moyennes te wensen over lieten. Toch werden er ook mooie partijen gespeeld met moyennes tussen de 11 en 20 gemiddeld. Willem Snijders speelde de hoogste serie van 119 in de kortste partij van 7 beurten. Tot op de laatste dag was het nog spannend, in de laatste ronde waren er nog 4 kanshebbers van het district Maastricht die konden spelen voor de 2e plaats. Martin Wildeau werd tenslotte ongeslagen kampioen met 14 punten en met een serie van 105 voor het district Zuid Limburg. Daniëlle Vermeiren werd kampioen van het district Maastricht. Over de organisatie kunnen wij alleen maar lof uit spreken en met name voor één persoon en dat is de wedstrijdleider Willie Meijs. Wat wij allemaal vanzelf sprekend vinden is het is toch wel eens goed om op te noemen wat er al zo in een weekend geregeld en georganiseerd moet worden. Materiaal verzorging, ronde indelingen, stand bijhouden, wedstrijden tellen, schrijvers en arbiters regelen, en tussendoor ook nog de drankjes verzorgen Willie het is gewoon geweldig chapeau. Ook wil ik namens alle spelers in het bijzonder, de schrijvers, de arbiters en de kastelein Roger met zijn team bedanken voor hun inzet zonder deze mensen is het heel moeilijk een toernooi te organiseren.
Verder wil ik de afgevaardigden: Martin Wildeau en Willie van Elteren voor het district Zuid Limburg en Daniëlle Vermeiren en Marcel Mourmans voor het district Maastricht veel succes wensen in de regio finale welke plaats zal vinden in Tegelen van 11 t/m 13 maart.

 

Henk Weijers

Naar boven

Coupe Jean Cleber en Kampioenstreffen.

Het jaarlijks terugkerend evenement het biljarttreffen tussen het districtsbestuur en de arbiters werd dit jaar uitgebreid met de aanwezigheid van alle PK kampioenen seizoen 2011-2012.
De belangstelling was zo overweldigend dat nagenoeg alle kampioenen, velen met echtgenoot of echtgenote, aanwezig waren in Café De Parasol te oost Maarland.
Onder het genot van een hapje en een drankje werden de kampioenen nog eens extra in het zonnetje gezet door onze voorzitter.
Ook was er tijd voor een partijtje biljart. Ondergetekende  had een leuk biljartspelplan opgesteld waarbij alle deelnemers een aantal (afhankelijk van het libre moyenne) libre, bandstoot en driebanders moesten afwerken.
In een afvalsysteem bleven er uiteindelijk 3 spelers, t.w. Cyriel Schmeits, Jeanne Vleugels en Kevin Henkes,  over die de finale mochten spelen.
Dat Kevin Henkes talent heeft liet hij zien door de finale te bereiken en de eer van de PK kampioenen moest hooghouden. Helaas kon Kevin niet meedingen naar de Coupe Cleber om reden dat deze wisselbeker een strijd blijft tussen het bestuur en de en arbiters.
Deze strijd werd beslist in het voordeel van Cyriel Schmeits die Jeanne Vleugels in de finale de baas bleef.
Jean Cleber was aanwezig om de naar zijn naam vernoemde coupe aan Cyriel uit te reiken.
Na afloop van de wedstrijden was het een hele poos genieten van het gezellig samenzijn.
Het districtsbestuur beraad zich om het evenement komend voorjaar nog wat meer uit te breiden.
Ik zou zeggen doe op alle fronten jullie best want misschien ben je er komend voorjaar ook bij. Maar daarover later meer.
Hier onder een paar sfeerfoto’s van het evenement.

Harry Keijdener.

k14 k15 k17
k20 k22 k24

 

Naar boven